
A R I Z O N A  R E A L T O R S ®

SUBDIVIDED OR UNSUBDIVIDED? THE IMPORTANCE OF 
GETTING IT RIGHT
REALTORS® throughout Arizona are familiar with the Affidavit 
of Disclosure as set forth in A.R.S. § 33-422. However, 
confusion exists as to if and when a seller is obligated to 
convey the Affidavit and, more specifically, whether the subject 
property is or is not subdivided land. Fortunately, there are 
tools in place to assist in this regard and the below Frequently 
Asked Questions provide information to help REALTORS® 
navigate this process. 

Q1: 	 When is an Affidavit of Disclosure required?

A1: 	 A.R.S. § 33-422(A) provides that a seller of five or 
fewer parcels of land, other than subdivided land, 
in an unincorporated area of a county must furnish 
a written Affidavit of Disclosure to the buyer, at least 
seven days before the transfer of the property, and the 
buyer shall acknowledge receipt. Simply put, a seller  
is required to provide an Affidavit of Disclosure  
in accordance with Arizona law if: (i) the seller is  
selling five or fewer parcels, (ii) the parcels are not 
subdivided land, and (iii) the parcels are located in  
an unincorporated area of the county.

Q2: When does a subdivided parcel of land become 
legally established?

A2: The Arizona Supreme Court held in the case of 
Robinson v. Lintz, 101 Ariz. 448, 420 P.2d 923 (1966) 
that a subdivision lot becomes legally established 
when a plat containing it is recorded. The Court stated, 
“We find that, in the absence of any express statutory 
requirements, as soon as a plat is properly recorded, 
the lots therein become ‘legally established’ within the 
meaning of both the zoning ordinance and common 
understanding.” Id.

Q3: What is a “recorded plat”?

A3: A recorded plat refers to a final plat bearing all of the 
certificates of approval as required by statute and 
any local ordinance. And, as the title suggests, the 
document itself is recorded with the appropriate County 
Recorder’s Office. While some believe that a survey 
map is akin to a recorded plat, that is not the case, 
and a recorded survey map does not establish that the 
subject property has in fact been legally subdivided.

https://www.azleg.gov/viewdocument/?docName=https://www.azleg.gov/ars/33/00422.htm


  
  

Q4: 	 Do all properties purporting to be a subdivision 
actually contain legally subdivided parcels?

A4: 	 No. Simply because a piece of property is located 
within “ABC Subdivision” does not guarantee that 
a recorded plat exists. 

Names and titles can be misleading and should not  
be exclusively relied on. Rather, it is the existence of 
a recorded plat that is dispositive.

Q5: 	 Should the “Find Development” tool on the Arizona 
Department of Real Estate’s website be used to 
conclusively determine the existence of a legal 
subdivision?

A5: 	 It is not uncommon for REALTORS® and members of 
the public to utilize the Arizona Department of Real 
Estate (ADRE) website in an effort to determine the 
existence of a subdivision, and in turn, whether  
an Affidavit of Disclosure is required pursuant to  
A.R.S. § 33-422. 

However, the Department’s website understandably 
states that “The Arizona Department of Real Estate 
attempts to maintain the highest accuracy of content; 
yet neither the ADRE, nor any agency, officer, or 
employee of the ADRE, warrants the accuracy, 
reliability or timeliness of any information published  
on this system.” 

Furthermore, in addressing the accuracy and 
thoroughness of its public database, the Department 
has recently explained that “ADRE keeps records only 
for so long, it is entirely possible that something in the 
early ‘90s may no longer be available.” Consequently, 
the ADRE public database should not be used 
to definitively determine the existence of a legal 
subdivision.

Q6: 	 How can someone verify whether a parcel has been 
legally subdivided?

A6: 	 In light of the information contained in question 5 
above, the ADRE recommends that “to verify if a parcel 
is in a subdivided or unsubdivided area you need 
to go to the county recorder’s [office].” REALTORS® 
and the public alike have access to publicly recorded 
documents and some county recorders allow recorded 
documents to be searched for and located on-line 
via their website. For example, documents publicly 
recorded in Maricopa County can be found using  
the Maricopa County Recorder’s Office website at  
https://recorder.maricopa.gov/recdocdata/.

Q7: 	 Can title companies assist in this process?

A7: 	 It is possible that some title companies can be of 
assistance, and it never hurts to ask. In fact, preliminary 
title reports generated in conjunction with the sale 
of unsubdivided land in unincorporated areas may 

contain a legend stating that the property appears to be 
subject to A.R.S. § 33-422, meaning that an Affidavit of 
Disclosure must be furnished by the seller.

Q8: Regarding the Affidavit of Disclosure, what are the 
important timelines in the Arizona REALTORS® 
Residential Resale Real Estate Purchase Contract 
that must be adhered to?

A8: The Arizona REALTORS® Residential Resale Real 
Estate Purchase Contract requires seller to deliver 
a completed Affidavit of Disclosure in the form 
required by law to buyer within five days after contract 
acceptance. Buyer can then provide notice of any 
Affidavit of Disclosure items disapproved within the 
Inspection Period or five days after receipt of the 
Affidavit, whichever is later. Five days after contract 
acceptance is typically no later than seven days before 
close of escrow so the aforementioned contractual 
provision does not run afoul of the statute.

Q9: Is there a right of rescission associated with the 
conveyance of an Affidavit of Disclosure? 

A9: Yes. A.R.S. § 33-422(D) states, “The buyer has the 
right to rescind the sales transaction for a period of 
five days after the affidavit of disclosure is furnished 
to the buyer.” NOTE – In the case Verma v. Stuhr, 223 
Ariz. 144, 221 P.3d 23 (App. 2009), the Arizona Court 
of Appeals held that the buyer’s right to rescind does 
not survive close of escrow.

Q10: 	How is A.R.S. § 33-422 enforced?

A10: 	There is no express penalty or enforcement 
mechanism contained in the statute. However, a 
seller could have civil liability to the buyer for failure 
to furnish the Affidavit of Disclosure. REALTORS®, 
especially those representing sellers, should 
therefore never guess or make assumptions as to 
whether the subject property constitutes subdivided 
land. As previously mentioned, names and titles of 
developments can be misleading. Individuals that 
simply assume a parcel is subdivided and therefore 
choose not to convey an Affidavit of Disclosure put 
themselves at risk. 

This article is of a general nature and reflects only the opinion of the author at the time  
it was drafted. It is not intended as definitive legal advice, and you should not act upon  
it without seeking independent legal counsel

https://recorder.maricopa.gov/recdocdata/



