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A.A.C. R4=28-302(L). Among other things,  
the non-resident broker must:

1.	 Establish an office in Arizona;
2.	 Appoint a branch manager; and
3.	 Provide a statement to ADRE describing how the  

licensees will be supervised.

A.A.C. R4-28-302 (L)(2). 

H.O.A. May Only Charge A $400 Disclosure  
Fee Once

FACTS: The seller contracted to sell her home in a 
subdivision and the homeowner’s association (“H.O.A.”) 
prepared and delivered to the buyer the disclosure materials 
required by A.R.S. § 33-1806. The buyer then cancelled the 
contract and the seller contracted with another buyer for the 
purchase and sale of the property. Another set of disclosure 
materials was ordered and provided by the H.O.A. for the 
second transaction. The draft settlement statement for the 
second transaction reflects an $800 fee for the transfer 
materials. The H.O.A. claims it has the authority to charge  
the $400 for each transaction.

ISSUE: Is the H.O.A. legally authorized to charge for each 
transaction?

ANSWER: No. 

DISCUSSION: A.R.S.§ 33-1806 limits the fee an H.O.A. may 
charge for the mandated disclosure materials at $400. 
Subsection D of the statute provides that the fee “shall be 
collected no earlier than at the close of escrow and may 
only be charged to a member for that transaction between 
the parties specified in the notice.” In other words, the 
H.O.A. is not allowed to collect the fee unless escrow closes. 
Additionally, the notice provided to the association will 
identify the current buyer and seller, not the previous buyer. 
Here, because escrow did not close on the first transaction, 
the H.O.A. cannot charge a fee for the disclosure materials 
provided in connection with the cancelled contract. 

A Community Enhancement Fee Must Be Paid  
as Required by the CC&RS

FACTS: The homeowners’ association (“H.O.A.”) has 
demanded a “community enhancement fee” of 0.25% of 
the sales price be paid by the buyer at the close of escrow 
pursuant to the covenants, conditions, and restrictions 
(“CC&Rs”). The seller disclosed the community enhancement 
fee on lines 20 and 21 of the Arizona REALTORS® H.O.A. 
Condominium/Planned Community Addendum. The buyer is 
contesting the fee, claiming the H.O.A. only has the authority 
to charge $400 for the transaction by statute and that the 
community enhancement fee is “illegal.”

ISSUE: Is the community enhancement fee illegal?

ANSWER: See discussion.

DISCUSSION: Assuming the CC&Rs are duly recorded 
and otherwise enforceable, and require that a buyer pay a 
community enhancement fee at closing, there is no prohibition 
against an H.O.A. charging the community enhancement fee 
of 0.25% of the sales price. The $400 limitation only applies 
to an H.O.A. preparing the disclosure materials that must be 
provided pursuant to A.R.S. § 33-1806.

A Property Manager Must Disburse Funds as 
Directed by the Parties

FACTS: In light of significant credit problems, the tenants 
offered to pay a full year’s rent in advance if the landlord 
would accept them as tenants. The landlord ultimately 
accepted and the parties entered into an AAR Residential 
Lease Agreement. The tenants took possession and paid  
the entire year’s rent in advance

ISSUES: Is the property manager required to hold the rent in 
the brokerage trust account to pay the landlord on a monthly 
basis?

ANSWER: See discussion.

DISCUSSION: Based on the facts presented, the parties 
agreed in the lease that the full year’s rent would be paid 
to the landlord. Accordingly, there is no obligation for the 
property manager to maintain the rent in the brokerage trust 
account. Rather, the rent should be forwarded to the landlord 
as the parties agreed.

Note: A lease owner is not permitted to demand or receive 
security, including prepaid rent, in an amount in excess of 
1.5 month’s rent. However, a tenant is not prohibited from 
voluntarily paying more than 1.5 month’s rent in advance. 
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